Press "Enter" to skip to content

Birkebeinerne — film mot det historiske aspektet. Anmeldelse

Birkebeinerne – film mot det historiske aspektet

Film er et redskap som kan være svært nyttig under undervisning for å formidle kunnskap på en interessant og lærerik måte, men kan vi være sikre på at disse filmene er troverdige? Kan det hende at de legger for mye vekt på underholdning istedenfor korrekte historiske aspekter og bør det være en likevekt mellom fakta og underholdning? I denne artikkelen skal jeg sammenligne de historiske aspektene i filmen Birkebeinerne og drøfte hvorfor eventuelle endringer har blitt gjort spesielt for personen Inge Bårdsson.

Haven't found the right essay?
Get an expert to write you the one you need
GET YOUR PAPER NOW

Filmen Birkebeinerne er en film som handler om at Birkebeinerkongen, Håkon Sverreson blir forgiftet av Gisle (tredje i tronarvings rekke). Heldigvis har han en sønn som ingen vet om med frillen Inga som vil bli den neste i tronarvingen. Baglerne med pavekirkens hjelp kjemper hardt for å få drept denne sønnen til den døde kongen slik at Birkebeinerne ikke har en sønn av kongen som konge. Det er altså de to birkebeinere er Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som får i oppdrag om å frakte den fremtidige kongen til trygghet. (Rogne, 2016)

Inge Bårdsson hadde ikke den mest sentrale rollen i filmen «Birkebeinerne».

Vi får se at kongen forteller Inge at han hadde en sønn, og at Inge måtte møte birkebeinerne som skulle komme med kongens sønn Håkon Håkonsson, imens kongen holdt på å dø. Dette forteller oss at Inge er en person som kongen stoler på. Inge visste at noen forgiftet kongen og at det var en av birkebeinerne. Han står først i konge rekka og krevde derfor at han skulle passe på tronen til Håkon Håkonsson hadde kommet tilbake noe som fikk han til å virke som morderen.

Other essay:   Local women regain sense of ‘self worth’ through original wool creations

I filmen ser vi at Inge sin bror Gisle overtaler enkedronning Marghrete til å forgifte Håkon Sverreson slik at Gisle kan bli den nye kongen. Gisle ser på Inge som en trussel og som en del av planen sin overbeviser han folket om at det var Inge som forgiftet kongen. Dette var noe som var troverdig siden han var den som ville bli konge om Håkon sverreson døde. I det Inge blir satt i fengsel forteller Gisle til Inge at det egentlig var han som drepte kongen. Inge ville reddet det bortkommende kongssønnen noe Gisle var imot.

På slutten av filmen blir Inge sluppet fri når birkebeinerne kommer med kongssønnen. Vi ser at Kristin som er enkedronning Margrethas datter blir reddet fra å gifte seg med Gisle ved hjelp av Inge Bårdsson. Inge bestemte seg at han skulle vokte tronen til Håkon ble stor nok til å ta over. I følge filmen tar Håkon over tronen fra Inge i det han ble 13 år. (Lahlum, vg.no, u.d.)

Det er utallige små detaljer som enten har blitt lagt til eller blitt oversett for underholdningens aspekt. Inge Bårdsson blir fremstilt som en snill og rettferdig helt i filmen. Detter er noe man ikke kan være sikre på ut ifra historiske aspekter siden vi ikke har nok skiftelige historier om Inge Bårdsson. I filmen ser vi på slutten at Inge sier han skal gi tronen til Harald Haraldsson når han ble eldre. Inge døde i krig i 1217 slik at vi ikke vet sikkert om Inge ville frivillig gitt Harald Haraldsson tronen slik som de viser i filmen. Ut ifra skriftlige kilder har vi fått vite at Skule Bårdsson (Gisle) var svært nær Håkon Håkonsson under hans kongestyre og var faktisk kongens formynder. Bryllupet mellom Kristin og Skule (Gisle) finner heller ikke noe sted i historiebøkene og er altså noe som er oppdiktet for filmens spenning. (Lahlum, vg.no, u.d.) (Hanssen, 2016)

Other essay:   Hotel management system

En av endringene som har blitt gjort er familiebåndet mellom Inge Bårdsson og Skule Bårdsson (Gisle i filmen). I filmen er de brødre, men ifølge det historiske aspektet var de kun halvbrødre. I filmen er det et rivaliserende forhold mellom Gisle og Inge viktig for å vise at det er en god og en ond side og for at det skal være en maktkamp i filmen, men dette forholdet er ikke like presist i forhold til hva historien sier fordi vi ikke har nok skriftlige kilder om forholdet deres. Vi vet heller ikke om Gisle faktisk forgiftet kongen eller om kongen bare døde brått.

Vi kan se at filmskaperne har valgt å lage en actionfilm basert på sagalitteraturen. De har altså omformet lærerike historiske tekster slik at filmen appellerer mer for publikum. Det Er mange ting som har blitt endret slik som å skape baglerne og Skule Bårdsson som skurker og Birkebeinerne og Inge som helter, noe som ikke er historisk korrekt. Filmen prøver å få med så mange sjangere som mulig slik som romantikk, komedie, eventyr og action slik at filmen appellerer til flere folk. For filmskaperen er inntekt fra seere viktigere enn at film er historisk konkret som er forståelig, men jeg syntes at man burde legge litt mer vekt på historisk korrekt innhold. Disse historiske filmene er det som kommer til å bli husket best i fremtiden, derfor er det viktig for oss mennesker som forbrukere at vi er kritiske når vi ser en film basert på historiske hendelser for vårt eget beste. (Hanssen, 2016) (Selås, 2016)

Other essay:   There is no doubt to the prominence of home redesigns and home rebuilding nowadays

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: