Press "Enter" to skip to content

Overpopulation — the human explosion

“Aldrig tidigare i historien har det varit så många människor på jorden som just nu”. Så börjar videon kallad “Overpopulation – The Human Explosion Explained” (Youtube, 2016). Den publicerades av Kurzgesagt, som är en YouTube-kanal inriktad i lärandet av vetenskapliga, politiska, biologiska och även filosofiska ämnen.

Kurzgesagt tar upp en stor och viktig miljöfråga: Kommer drastisk befolkningsökning leda till en tragisk förändring i världen eller är det bara en omotiverad rädsla?

Haven't found the right essay?
Get an expert to write you the one you need
GET YOUR PAPER NOW

Profetior om att överbefolkningen skulle översvämma den utvecklade världen föddes efter 60-talet, då befolkningen på jorden började öka utan tidigare motstycke. Dock förklarar kanalen att befolkningsexplosionen är en del av en process som hela världen går igenom, det vill säga den demografiska övergången.

Kurzgesagt berättar att i 1800-talet hade de flesta i världen dålig hygien, dålig kost och även svag medicin. Så även om födelsetalet var stor, dog många människor i ung ålder. Men efter den Industriella Revolutionen förbättrades levnadsvillkoren och vetenskap samt medicinering blomstrade fullt. Detta medförde en minskning av barnadödlighet och en befolkningsexplosion i Storbritannien. På grund av bättre levnadsvillkor, färre människor dog och färre barn föddes, så dödstalet och födelsetalet blev stabila.

Barnen som var födda vid 70- och 80-talet har nu egna barn, men de har mycket färre barn än deras föräldrar. När de generationerna åldrar och fertiliteten minskar kommer befolkningsökningen att skänkas.

Enligt Kurzgesagt har många länder redan stabiliserat sig gällande döds- och födelsetal, medan de fattigaste länder fortsätter att öka i population. Därför är program som hjälper fattiga länder att utvecklas så viktiga. “Den simpla sanningen är att det är välgörande för dig om folk på andra sidan Jorden kan leva ett bra liv.” förklarar berättaren och påpekar att procenten av extremt fattiga personer har aldrig varit så låg som idag. Till slut affirmeras det att befolkningsökningen kommer att komma till ett slut. UN förutspår att den tolfte miljarden människor kommer aldrig att födas och att, enligt Kurzgesagt, fler människor betyder mer utveckling från vår art.

Other essay:   The role of leadership in managing culture for employee engagement and productivity

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: